Пептиди рослин, як біологічно активні речовини, можуть бути біорегуляторами, відігравати ключову роль у захисті від фітопатогенів, бути високотоксичними до комах та молюсків та відігравати важливу роль у системі стійкості до впливу біотичних та абіотичних факторів. До таких пептидів відносяться антибактеріальні та інсектицидні пептиди. На основі послідовності амінокислот і просторової структури їх ділять на кілька груп: дефензини, тіоніни, гевеїно- і нотіноподібні пептиди, а також циклотиди. Володіючи широким спектром антимікробної активності, антимікробні пептиди представляють інтерес для розробки лікарських препаратів нового покоління, а також для підвищення стійкості сільськогосподарських рослин методами генної інженерії.
СПОСІБ ОДЕРЖАННЯ ХІТИНЗВ’ЯЗУЮЧИХ БІЛКІВ КОРИ БРУСЛИНИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ (EUONYMUS EUROPAEUS L.)
Ольга Врубель (Львів, Україна) | Download article