Головною зернобобовою культурою світового землеробства XXI століття вважається соя (Glycine maх). Вирощування сої сприяє вирішенню проблеми дефіциту білка, поповненню ресурсів олії та запасів азоту в ґрунті. Наразі Україна є найбільшим виробником цієї культури в Європі та посідає сьоме місце в світі за обсягами експорту [1]. Нині завдяки досягненням селекціонерів з’явилося багато високотехнологічних, високопродуктивних та стійких до хвороб сортів сої. Проте рівень урожайності сільськогосподарських культур і, зокрема сої, залежить від багатьох факторів: технології вирощування, клімату, сорту та інших факторів, насамперед від родючості ґрунту та погодних умов. Якщо нестачу поживних речовин можна компенсувати внесенням добрив, коригувати погодні умови дуже складно.
АНАЛІЗ ТРЕНДОВОЇ ТА КЛІМАТИЧНОЇ СКЛАДОВИХ УРОЖАЙНОСТІ СОЇ В ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
Оксана Вольвач, Павло Радюков (Одеса, Україна) | Скачать статью