ВПЛИВ КУЛЬТУРАЛЬНОЇ РІДИНІ МУЗЕЙНИХ ШТАМІВ БАКТЕРІЙ РОДУ BACILLUS НА ДЕЯКІ ТЕСТ-КУЛЬТУРИ МІКРООРГАНІЗМІВ ТА РОЗВИТОК НАСІННЯ РЕДИСУ

  Дмитро Кияниця, Христина Павлович, Лариса Степура, Павліна Зелена, Юлія Юмина, Вікторія Шепелевич, Людмила Гриценко, Наталія Яворська, Віталіна Святецька (Київ, Україна) |    Скачать статью

Завдяки здатності утворювати спори і високим адаптаційним властивостям аеробні спороутворювальні бактерії широко поширені в природі та відіграють важливу роль в різноманітних біологічних процесах [1]. З використанням цих бактерій в промисловості пов’язано виробництво цінних ферментів, пектинів, целюлози, антибіотиків, органічних кислот та інших сполук [2]. Відомо, що бактерії роду Bacillus володіють вираженою антимікробною властивістю, зумовленою продукуванням антибіотичних речовин. На даний момент відомо більш ніж 200 антибіотиків та бактерицинів, що утворюються цими мікроорганізмами [3].