ОСОБЛИВОСТІ АНТАГОНІСТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ БАКТЕРІЙ PSEUDOMONAS AERUGINOSA

  Лілія Тягнирядно (Одеса, Україна) |    Завантажити статтю

Антагонізм є одним із основних типів симбіотичних відносин між організмами, в результаті яких один із учасників взаємодій (антагоніст), отримує селективну перевагу в боротьбі за виживання за рахунок конкурентних властивостей: продукції антибіотичних речовин, високих ростових і адаптаційних можливостей [17]. Як форма конкурентних взаємовідносин антагонізм може виникати [9]: • при спільному розвитку мікроорганізмів різних видів, які потребують одних і тих же поживних речовин. Клітини, які активно розмножуються, першими поглинають поживні речовини і займають простір. Наприклад, представники роду Pseudomonas, які виробляють флуоресцентні пігменти, за рахунок синтезу сидерофорів поглинають іони заліза, тим самим обмежуючи ріст інших бактерій [11]; • при утворенні мікроорганізмами речовин (органічних кислот, спиртів та ін.), які змінюють середовище, роблячи його непридатним для розвитку інших. Характерним прикладом є взаємовідносини між молочнокислими і гнильними бактеріями в молоці;