Одним із перспективних видів грибів для введення у культуру в Україні є глива королівська (Pleurotus eryngii). Вчені підкреслюють, що плодові тіла Pleurotus eryngii містять велику кількість білка, багаті на вітамін D та вітаміни групи В, сприяють зниженню рівня холестерину, підвищують імунітет та позитивно впливають на нервову систему [1].Але введення у культуру нових для України видів грибів потребує дослідження як культурально-морфологічних ознак грибного міцелію, так і ефективних субстратів для їх вирощування. Особливо це стосується повільно зростаючих грибів, до яких відноситься глива королівська. Останній час дослідники вивчають вплив на розвиток міцелію культивуємих грибів не тільки відходів від різних виробництв (аграрного, фармацевтичного, парфумного, харчового та ін.),але й природних рослинних залишків, оскільки промислова мікологія дозволяє розвивати безвідходні біотехнології. Вчені досліджують використання у якості целюлозовмісних добавок листовий та травяний опади, залишки плодів: сухі бур´яни [2], листя персикової та фінікової пальми [3, 4], бананові листя, кокосове лушпиння, шкірка ананаса та ін.
ЗАСТОСУВАННЯ ЦЕЛЮЛОЗОВМІСНИХ ДОБАВОК ПРИ ТВЕРДОФАЗНОМУ КУЛЬТИВУВАННІ PLEUROTUS ERYNGII
Ольга Кузнецова, Катерина Власенко, Колеснікова Тетяна, Царук Ілля (Дніпро, Україна) | Завантажити статтю