29–30 июня, 2014
Әсем, сұлу табиғатымыздың аясы өсімдіктер дүниесіне бай. Халық медицинасында емдік мақсатқа қолданылатын, фармацевтика өндірісінде дәрі жасауда пайдаланатын шипалы өсімдікке бай. Дәрілік өсімдіктермен емдеу тәсілі ерте заманнан бері қолданылып келе жатыр. Әбу-Насыр әл-Фараби, Әбу-әли Ибн-Сина, Беруни, Әл-Джуржани, т.б. орта ғасырларда өмір сүрген шығыс ғалымдары қазақ медицинасының дамуына, әсіресе дәрілік өсімдіктерді танып пайдалануға зор ықпал етті. Жер жүзіндегі дәрілердің 40% өсімдіктен дайындалады. Қазақстанда өсетін 6000-ға жуық өсімдік түрінің 500-і дәрілік өсімдіктерге жатады. Соның ішіндегі 30-дан астам түрі Ақтасты өңірінде өседі. Мысалы, адыраспан, алтынтамыр, шырғанақ, итошаған, шайшөп, ермен, көкемарал, өгейшөп, бақ-бақ т.б. Дәрілік өсімдіктерді «өмір шөбі» деп атайды. Сонымен бірге «әр аурудың өз шөбі бар» дейді.
В настоящее время увеличилась доля пагубного влияния на биосферу химической, металлургической, строительной, нефтеперерабатывающей, горнодобывающей промышленности, автотранспорта и др., что усилило неизбежное антропогенное воздействие вредных факторов на окружающую среду. Синтезируется огромное количество новых химических веществ, зачастую высокотоксичных, химически стойких, обладающих выраженной биотропностью, к которым животный и растительный мир эволюционно не адаптирован [1, с. 15-18; 2, с. 22-25]. В связи с этим, естественная среда обитания человека сейчас стала носить относительный характер, так как происходит формирование новой экологической ситуации, которая, прежде всего, связана с интенсивным ростом и развитием, в первую очередь, химической промышленности. Это отражается на состоянии общей неспецифической резистентности и реактивности организма человека к воздействию негативных факторов, что обусловливает формирование экологически зависимых заболеваний и патологических состояний. Длительное субтоксическое воздействие малых доз химических веществ на организм способно привести к развитию нарушений со стороны различных органов, систем и функций [3, с. 50-55; 4, с. 33-39]. Учитывая, что монооксигеназная система различных органов и тканей, в первую очередь, печени, является ведущей в детоксикации ксенобиотиков, поиск критериально-значимых диагностических показателей в донозологической оценке структурно-функционального состояния метаболических процессов должен отражать изучение структуры и функции этих органов и систем [4, с. 33-39].
Nonvoychilik insoniyatning eng qadimiy kasblaridan biridir. Bunga sabab non inson oziqlanishi uchun fiziologik zarur bo’lgan komponent hisoblanadi. Non tayyorlash inson sivilizasiyasining boshlarida boshlangan bo’lsa ajab emas. Dastlab non suvga aralashtirilgan unning pishirilgani bo’lgan. O’shandan boshlab hozirgi kungacha non tayyorlash doimiy ravishda takomillashib bormoqda [O`zbekiston Milliy Ensiklopediyasi, 2006]. Bu sohada mamlakatimizda katta tajriba to’plangan. Ma`lumki, har bir viloyat, tuman va hattoki qishloqning non yopishdagi tajribalari o`ziga xoslik an`analari mavjud. Texnologik nuqtai nazardan non tayyorlashda achitqilardan foydalanish katta ahamiyat kasb etdi. Shu o’rinda non tayyorlash jarayonida achitqi dastlab havodan tushgan desak xato bo’lmas. Ko’p mamlakatlarda non unga achitqi, tuz, shakar va ozroq yog’ yoki margarin qo’shib tayyorlanadi. Bu komponentlar achitqini tez rivojlanishi uchun zarur va oqibatda nonning sifatini yaxshilashga xizmat qiladi. Bugungi kunda milliy urf-odatlar, to`yimlilikni ko’tarish, parhez, to’y-xasham va boshqa ehtiyojlardan kelib chiqqan holda nonga boshqa komponentlar ham qo’shiladi [wikipedia.ru].
Keyingi yillarda fan – texnika yutuqlaridan foydalanish asosida insoniyat oldida turgan muammolarni bartaraf etishga qaratilgan ilmiy – tadqiqot ishlari kulami tobora kengayib bormoqda. Shu bilan bir qatorda unga mos tarzda yechimini kutayotgan muammolar ham ko’paymoqda. Hozirgi kunda qishloq xo’jaligi ekinlarining hosildorligini oshirish, o’simliklarni har xil noqulay omillar ta’siri ostida o’sib – rivojlanish xususiyatini oshirish dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Ularning yechimi sifatida biotexnologik usullardan foydalanib o’simliklarning o’sishi va rivojlanishiga ijobiy ta’sir kursatadigan biopreparatlar yaratishni ko’rsatishimiz mumkin. Respublikamiz sharoitida tomatdoshlar oilasi vakillaridan biri pomidor o’simligi keng miqiyosda yetishtiriladi. Pomidor ilk bor Amerika materigida kelib chiqqan. Keyinchalik ispanlar Amerikada mustamlakalar o’rnasha boshlaganidan so’ng butun dunyoga tarqalgan. Hozirgi kunda pomidorning juda ko’p navi dunyoning turli mamlakatlarida yetishtiriladi (1 jadval).
Актуальность научной работы: Официальным сырьём кукурузы обыкновенной – Zea mays L. являются кукурузные рыльца, которые назначают в качестве желчегонного средства и др. Корни кукурузы также обладают выраженным желчегонным действием, не уступающим в этом отношении кукурузным рыльцам. Согласно данным литературы, корни кукурузы обыкновенной содержат стероиды, горькие гликозиды (до 15%); сапонины (до 1,18%), жирное масло (до 1,5%); эфирное масло (до 0,12%); флавоноиды и др. [1, с. 19-22]. В Мексике корни кукурузы применяют для профилактики ишемической болезни сердца [2]. В Бразилии корни кукурузы применяют для повышения гемоглобина, т.к. в них содержится большое количество железа [3].
У стародавні часи не існувало лабораторій і відомостей про те, скільки мінералів, вітамінів, білків і вуглеводів міститься в продуктах. Але люди давали точне визначення, що можна споживати, а що ні. І допомагала їм у цьому природа. Люди аналізували своє тіло, його стан, свою енергію, свій дух, вживаючи різні продукти. У той час вони не мали захисту від хвороб та голоду, а вживання кумису було схоже на відновлюючий засіб після тривалої хвороби і при виснаженнях.